Nakki lautasella

Kuinka kertoa lapselle ruoasta?

Kansi ja kirjan kuvitus: Christel Rönns

Kansi ja kirjan kuvitus: Christel Rönns

On aika tuoda lastenkirjojen lehmät, possut ja kanat tälle vuosituhannelle! Ajankohtainen tietokirja kurkistaa normaalien, modernien suomalaistilojen arkeen. Se kertoo eläintuotannosta lapsen kehitystasolle sopivasti ja hauskalla tarinalla kehystettynä. Nakki lautasella – Mistä ruoka tulee?

Lastenkirjojen maatalous on jäänyt menneille vuosikymmenille, ajalle ennen maatalouden rakennemuutosta, keskittymistä ja teollistumista. Lastenkirjoissa kanat tepastelevat nurmella ja muutama possu rypee tyytyväisenä pihalle aidatussa lätissä. Se mitä lapsille eläimistä opetetaan, on totta lähinnä kotieläinpihoilla, ei niiden eläinten elämässä joita syömme.

Myös lasten tulee tietää, mistä ruoka tulee – mutta lasten kehitystasolle sopivasti ja hauskalla tarinalla kehystettynä. Nakki lautasella on tasapainoinen tietokirja joka ei tuomitse eri perheiden kulutusvalintoja mutta esittää eläimet arvokkaina olentoina joiden hyvinvoinnista meillä on vastuu. Toivottavasti teos on vanhemmille avuksi, kun kotona pohditaan kulutusvalintoja ja esimerkiksi sitä, mistä lautasella olevat nakit tulevat. Yhä useammat kuluttajat pohtivat näitä kysymyksiä ja pitävät ruoan eettisyyttä tärkeänä, mutta mitä osaamme aiheesta lapsille kertoa?

Kirjassa kierretään maatiloilla kahden lapsen ja eläinlääkäri-isän mukana. Kuvitetussa tietokirjassa käydään läpi miten eläimet elävät, miten pienestä untuvikosta kasvaa kana ja miksi vasikoillekin tutti on tärkeä. Kirja käy läpi lehmien, kanojen, sikojen ja broilerien elämän kaaren, millaisilla tiloilla ne elävät, millaisia eläimiä ne ovat ja mikä niiden hyvinvoinnille on tärkeää. Samalla lapsilukijoille tarjotaan hauskoja tietopoimintoja eläinmaailmasta. Nakki Lautasella on kurkistus normaalien, modernien suomalaistilojen arkeen. Sen kohderyhmää ovat erityisesti 7–11-vuotiaat alakoululaiset.

Kirjan aineisto on kerätty oikeasta elämästä: kirjailija Elina Lappalainen ja kuvittaja Christel Rönns kiersivät neljällä maatilalla kirjan kohderyhmän ikäisen lapsiryhmän kanssa. Kirjaan on päätynyt oikeita lasten suusta kuultuja kommentteja sikaloista ja kanaloista! Lue lisää retkistä täältä.

Kirjaa voi tilata esimerkiksi Suomalaisesta kirjakaupasta, Akateemisesta tai Infosta.

Katso Elinan esiintyminen Ylen Aamu-tv:ssä täällä. Kirja on arvosteltu mm. Suomen Kuvalehdessä, Talouselämässä, Mindo-blogissa ja Lukujonossa-blogissa.

Katso video Elinan ja lasten retkestä maitotilalle!

Tekijät:

Toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen (s. 1984) voitti vuonna 2012 sekä Tieto-Finlandian että Kanava-tietokirjapalkinnon teoksellaan Syötäväksi kasvatetut: Miten ruokasi eli elämänsä (Atena 2012). Vetävästi mutta kiihkottomasti kirjoitettu reportaasi suomalaisilta eläintiloilta on ollut myös lukijoiden tietokirjasuosikki ja myyntimenestys.

Lappalainen on varttunut Pohjois-Savossa setänsä maitotilan naapurissa. Vasikoiden rapsutus ja lehmien hakeminen laitumelta olivat lapsena hänen lempipuuhaansa! Lappalainen kiinnostui eläinten hyvinvoinnista kirjoittaessaan maatalousaiheista juttusarjaa Helsingin Sanomiin. Nyt Lappalainen työskentelee Talouselämä-lehdessä, missä hän seuraa erityisesti teknologia-aiheita ja kasvuyrityksiä.

Kuvittaja Christel Rönns (s. 1960) työskentelee freelance-kuvittajana ja graafisena suunnittelijana Helsingissä. Hän on kuvittanut yli 60 kuvakirjaa ja kirjoittanut kolme omaa lastenkirjaa. Vuonna 2012 Rönns voitti Finlandia Junior -palkinnon teoksellaan Det vidunderliga ägget (Perin erikoinen muna, Schildts & Söderströms 2012). Ennen palkintoa hän on ollut Finlandia Junior -ehdokkaana neljä kertaa ja Rudolf Koivu -kuvittajapalkintoehdokkaana kahdesti. Hänelle on myönnetty myös Kylli Kosken 100-vuotisjuhlapalkinto 2006 sekä WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinto 2007.

Miten possu piirretään? Christel Rönns näyttää!

Comments are closed.