Tieto-Finlandia -voittaja 2012
Tämän kirjan luettuasi tiedät, miten ruokasi on elänyt
Suomalainen syö vuodessa keskimäärin 78 kiloa lihaa. Mielikuvissamme possut, vasikat ja tiput ovat suloisia eläinvauvoja, mutta ne päätyvät lautasellemme teollisina tuotteina: makkarana, lihapullina ja marinoituina suikaleina. Pohdimme ruoan alkuperää koko ajan enemmän, mutta samaan aikaan olemme vieraantuneet yhä kauemmas eläintilojen todellisuudesta.
Keskustelu tuotantoeläimistä on usein värittynyttä – vastakkain ovat aktivistit ja lihantuottajat. Syötäväksi kasvatetut kertoo suomalaisten nautojen, kanojen ja sikojen elämästä kaunistelematta mutta myös kauhistelematta. Tiesitkö esimerkiksi, että tuottaakseen tasaisesti maitoa lehmän on synnytettävä vasikka kerran vuodessa? Tai että broileri on jalostettu kasvamaan kuuden viikon mittaisen elämänsä aikana pikkutipusta jopa parikiloiseksi lihakimpaleeksi? Luomutuotteet ovat yhä suositumpia, mutta miten luomuleima todellisuudessa vaikuttaa eläinten hyvinvointiin?
Teoksessa vieraillaan navetoissa, kanaloissa sekä sikaloissa ja annetaan ääni niin tuottajille, eläinsuojelijoille, hyvinvointitutkijoille kuin eläinlääkäreillekin. Lopuksi käännetään katse kuluttajaan: mistä tiedämme, onko syömämme eläin voinut hyvin? Syötäväksi kasvatetut on journalistinen tietokirja, joka sai kiitosta erityisesti tasapuolisesta käsittelytavastaan.
Lokakuussa 2012 ilmestynyttä teosta on myyty jo yli 14 000 kappaletta!
Lue lisää! Elina jatkaa Syötäväksi kasvatetut -kirjan teemojen pohdintaa blogissa. Syötäväksi kasvatettujen omilta sivuilta löytyy myös lisätietoa kirjan tekemisestä, linkkejä kirjailijan haastatteluihin ja kuvareportaaseja maatiloilta.
Kirjaa voi ostaa mm. Atena-kustantamon kautta.
Kirjasta sanottua:
”Lappalainen ei ryntää eläinsuojiin taistelemaan eläinten vapauden puolesta, vaan hän naulaa maltilliset teesinsä faktoilla jokaisen suomalaisen navetan, kanalan ja sikalan seinään.” Vesa Kärkkäinen, Savon Sanomat
”Syötäväksi kasvatetut on tarpeellinen, realistinen kuvaus lihatuotannosta kaupunkilaisille kuluttajille.” Anneli Hertsi, Kauppalehti
”Erinomainen esitys monimutkaisesta asiasta, johon liittyy paljon harhaluuloja ja vakaumuksen ohjailemia mielipiteitä.” Lasse Leipola, Vihreä Lanka
”60 vuodessa lihankulutuksemme on kolminkertaistunut — mutta samalla keskimääräinen kuluttaja tietää hätkähdyttävän vähän ruokansa alkuperästä. Tai siitä, millainen on tuotantoeläimen elämä. Jos haluaa tietää, kannattaa lukea Lappalaisen kirja.” Jenni Haukio, Seura