Ihmeellinen Minna nyt kaupoissa – Supernaisten voima kannustaa myös matikkaan ja tieteisiin

Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 175 vuotta Minna Canthin syntymästä. Miten omana aikanaan vahvasti tyttöjen ja naisten aseman eteen työskennellyt Canth toimisi tänä päivänä? Miten Minna ja muut suomalaiset suurnaiset voivat inspiroida tämän päivän lapsia löytämään omat vahvuutensa?

(Tämä teksti on Tammen tiedote kirjan ilmestymisestä 24.1.2019)

Ihmeellinen Minna, kuvitus Ilona Partanen

Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset on tarinallinen ja piirroskuvitettu lastentietokirja. Kirjassa sisarukset Elli ja Hanna tutustuvat suomalaisiin naisiin, jotka ovat tehneet merkittäviä asioita kirjallisuuden, taiteen, tieteen, talouden ja politiikan alueilla. Tarina sijoittuu Kuopioon ja lähtee liikkeelle Minna Canthista hänen juhlavuotensa kunniaksi.

Tarinan lapsihahmot Elli ja Hanna saavat mummiltaan tehtäväksi kerätä supernaisten voimakiviä ranneketjuun. Samalla paljastuvat Canthin lisäksi kehitysbiologi Irma Thesleffin, tähtitieteilijä Liisi Oterman, presidentti Tarja Halosen, ministeri Miina Sillanpään, kirjailija-taiteilija Tove Janssonin ja yrittäjä Armi Ratian supervoimat eli sinnikkyys, uteliaisuus, tiedonjano, iloinen mieli, itseluottamus ja villi mielikuvitus!

”Supernaisten tarinat näyttävät lapsille erilaisia urapolkuja ja erilaisia vahvuuksia, joita jokainen voi löytää sisältään”, Lappalainen sanoo.

Taloustoimittajana muun muassa teknologia-aiheita seuraava Lappalainen on nostanut usein teksteissään esiin tyttöjen teknologiakasvatuksen merkityksen. Tässä tarinassa pikkusisko Elli kipuilee matematiikan läksyjen kanssa, mutta Irma-mummo auttaa.

”Myös Minna Canth oli etevä laskemaan. Hän oli loistava pelaamaan skruuvia ja taitava liikenainen Hän oli kiinnostunut luonnontieteistä ja aikansa teknologiasta. Canth tilasi ulkomailta kirjallisuutta ja uusia tiedejulkaisuja. Aikaansa edellä ollut ajattelu ja usko luonnontieteelliseen ihmiskuvaan yllättivät minut kirjaprojektin aikana”, Lappalainen sanoo.

”Canthilla on paljon annettavaa myös nykyajan lapsille. Jo se on lapsilukijoita havahduttavaa, että Canthin aikaan tytöt ja pojat kävivät eri koulua, eivätkä tytöt saaneet yhtä laajaa opetusta matematiikassa ja luonnontieteissä kuin pojat. Siksi halusin nostaa esiin Canthin roolin Kuopion Yhteiskoulun perustamisessa ja tyttöjen koulutuksen edistämisessä” hän kommentoi.

”Koulumaailma on Canthin teemoista se, joka on lapsilukijaa lähellä ja ymmärrettävä.”

Canthilla ja Lappalaisella on myös paljon yhteistä: kouluvuodet Kuopiossa, opiskelu Jyväskylässä, toimittajan ja kirjailijan työ, feminismi sekä suorapuheisuus yhteiskunnallisista aiheista. Kirjan taustatöitä tehdessään Lappalainen muun muassa valokuvasi Kuopion Korttelimuseossa ja haastatteli yhä elossa olevia kirjan hahmoja eli Irma Thesleffiä ja Tarja Halosta.

Ihmeellinen Minna jatkaa palkitun tietokirjailijan tutulla vahvalla linjalla. Se tarjoaa lapsille tietoa samaistuttavien hahmojen ja huumoria sisältävän tarinan kautta. Ilona Partasen värikäs ja iloinen kuvitus herättää hahmot eloon lapsilukijaa kutkuttelevalla tavalla.

Comments are closed.