Nyt pelittää! – Lastentietokirja pelien tekemisestä ilmestyy elokuussa

Nyt pelittää, kansi: Jussi Kaakinen

Tästä tulee aivan mahtava kirja! Viimeistelemme parhaillaan kuvittaja-työparini Jussi Kaakisen kanssa Nyt pelittää -lastentietokirjaa (Tammi). Näin pari viikkoa sitten ensimmäistä kertaa Jussin kuvitukset koko kirjaan ja teki koko ajan mieli taputella käsiä tyytyväisyydestä. Kirja ilmestyy elokuussa, joten enää ei tarvitse pitkään odottaa!

Kirjassa päästämme lapset kurkistamaan pelistudioiden arkeen. Nyt pelittää! Miten pelejä tehdään? kertoo pelisuunnittelijan, graafikon, ohjelmoijan ja muusikon työstä hauskasti ja havainnollisesti. Sukeltaessaan sisälle pelien maailmaan lapset myös pohtivat omaa pelaamistaan.

Kirjassa Sofia ja Oliver pääsevät koodari-äidin mukana tutustumaan pelistudioon ja tekemään omaa peliä. Kuvitettu ja tarinallinen kirja käy läpi pelin tekemisen eri vaiheita. Miten pelisuunnittelija ideoi pelin säännöt ja maailman, miksi graafikko piirtää jopa satoja luonnoskuvia, miten äänisuunnittelija saa aikaan messevän loiskahduksen ja miten ohjelmoija saa pelin moottorin hyrräämään.

Nyt pelittää! -lastentietokirjan luonnoksia, Jussi Kaakinen

Nyt pelittää! -lastentietokirjan luonnoksia, Jussi Kaakinen

Minulle on tärkeää myös se, että kirjamme tukee pelikasvatuksellisia tavoitteita. Sen avulla kodeissa ja kouluissa voidaan puhua peleistä ja niihin liittyvistä ilmiöistä kuten ajankäytöstä ja pelien sisäisistä mikromaksuista. Haluamme myös rohkaista omaan luovaan tekemiseen: pelien kuluttajista myös tekijöiksi!

Seuraan teknologia-aiheita ja pelialaa työssäni Talouselämä-lehden toimittajana. Elokuussa 2015 ilmestyi aiheesta aikuisille kirjoittamani tietokirja Pelien valtakunta (Atena), joka on läpileikkaus suomalaisen peliteollisuuden noususta. Nyt jalostan pelialan tuntemukseni lapsille sopivaan muotoon.

Kirjaa on tehty yhdessä lasten ja pelialan ammattilaisten kanssa. Kävimme viime syksynä koululaisryhmän kanssa kahdessa helsinkiläisessä pelistudiossa keräämässä materiaalia – kerron myöhemmin lisää noista vierailuista. Käytin vastaavaa työprosessia myös Finlandia Junior -ehdokkaana 2015 olleessa Nakki lautasella -lastentietokirjassani. Tuolloin vierailimme lapsiryhmän kanssa neljällä maatilalla keräämässä materiaalia sekä teoksen tieto-osuuksiin että tarinan ja dialogin pohjaksi.

Taivallahden koulun oppilaat kävivät kanssamme Seriously-peliyhtiössä tutustumassa Best Fiends -pelin tekemiseen.

Taivallahden koulun oppilaat kävivät kanssamme Seriously-peliyhtiössä tutustumassa Best Fiends -pelin tekemiseen.

Nakki lautasella oli jatkoa aikuisille suunnatulle Syötäväksi kasvatetut -kirjalleni (Atena) joka voitti Tieto-Finlandian vuonna 2012. Aikuisten tietokirjan sisältöjen jalostaminen lapsille sopivaan muotoon tuntui tärkeältä, sillä myös lasten täytyi saada tietää mistä ruoka tulee. Kokemus tästä kirjaparista oli niin hyvä, että myös Pelien valtakunta -kirjalle haluttiin pariksi lasten versio.

Tähän mennessä olemme saaneet aivan huikean ihanaa palautetta kaikilta jotka ovat käsikirjoituksen lukeneet! Kiitos superpaljon jo tähän mennessä kaikille mukana olleille asiantuntijoille, pelin tekijöille, opettajille ja lapsille!

Koska olen ollut niin iloinen ihanasta koelukijoidemme palautteesta, siteeraan muutamaa saamaamme kommenttia:

”Kirja näyttää _aivan_ huikealta! Siis ihan mahtavaa matskua! Ekaa kertaa tuli sellanen fiilis, että joku kertoo tästä koko prosessista tosi selkeästi.”

”Kuvista välittyi hyvin peliyhtiöiden työtunnelma ja ilmapiiri. Annoin myös kahden oppilaani lukea kirjan läpi. He pitivät sitä oikein hyvänä ja ikäisilleen soveltuvana.”

”Luettiin tekstit läpi ja tosi hyvältä vaikuttaa, ei meillä tullut mitään muutoksia mieleen. Uskomattoman hyvin olit saanut faktat ja prosessit oikein. Kirja oli myös viihdyttävä ja opettavainen sekä erittäin ajankohtainen aihe. Thumbs up!!”

Näillä fiiliksillä on hyvä jatkaa kirjan viimeistelyn parissa!

Nyt pelittää -kirjan palaverissa Tammella

Nyt pelittää -kirjan palaverissa Tammella maaliskuussa, kun kuvituksista oli vasta mustavalkoisia luonnoksia.

Comments are closed.