Tulossa syksyllä 2023: Tornihuoneen salaseura. Rahan jäljillä

Tarinallinen ja kuvitettu lastentietokirja oman talouden ja taloustaitojen hauskaan oppimiseen.

Tällaista on työn alla! Käsikirjoitus on pian kasassa ja kuvittaja Mitja Mikael Malin on jo hyvässä vauhdissa. Tavoitteena on saada teos painokuntoon ennen kesälomia. Kirjan kustantaa Tammi.

Millaisesta kirjasta on kyse? Kustantamon esittelyssä kerromme:
Miten rahaan liittyykin niin paljon unelmia, pettymyksiä ja muita tunteita? Miten teidän perheessä puhutaan talousasioista lasten kanssa? Mitä ovat palkka, verot, korko ja laina? Miten eri digipalveluihin hurahtaakin äkkiä iso summa, ja mihin kaikkeen perheen rahat menevät? Miten koko talous oikeastaan toimii?

Haku on mokannut. Antaako äiti ikinä anteeksi, ja miten he selviytyvät tästä? K-pop-tähteydestä haaveileva koululainen on ostanut äidin nimissä osamaksulla uuden puhelimen voidakseen videoida tanssimuuvejaan TikTokiin. Sitä hän ei tiennyt, että yksinhuoltajaperheen talous on muutenkin kuilun partaalla.

Onneksi Hakun ystävät Lumi, Koko ja Miki auttavat, ja yhdessä puhelinrahat saadaan kasaan. Vähän jää säästöönkin, ja Hakulle avataan oma tili. Lastenromaania lähestyvässä tietokirjassa kuljetaan vanhan jugend-talon ullakkotornihuoneesta Rahamuseoon ja opitaan monenlaisia asioita rahasta.

Teoksen lapsihahmot pohtivat talouden kysymyksiä 7-11 -vuotiaiden kohderyhmälle ikätasoisten ja konkreettisten tilanteiden kautta. Puhe lasten ja nuorten taloustaitojen puutteellisuudesta on ollut viime vuosina Suomessa voimakasta. Taloustaitoja on vaadittu lisää kouluissa opetettavaksi ja Suomen Pankkia myöten alan toimijat ovat huolissaan mm. pikavippien ottamisesta, luottotietojen menettämisestä ja oman talouden hallinnasta. Kouluissa taloustaitoja jo onneksi opetetaan ja TAT:n Yrityskylässä suomalaiset koululaiset saavat tuhtin tietoannoksen myös asiaa.

Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) Nuorisotutkimuksen mukaan 64 prosenttia opettajista on huolissaan nuorten heikoista taloustaidoista (2019).

Huolipuheen sijaan haluamme tarjota ratkaisuita ja työkaluja, ja myös koteihin laadukasta lukemista.

Kirjassa käsitellään teemoja kuten pikavipit, osamaksulla ostaminen, korot ja laina, perheen tulot ja budjetti, erilaiset ammatit ja palkka, valtiontalouden toiminta, digitaalinen maksaminen, sijoittaminen, säästäminen ja pankkiasiat, vastuullinen kuluttaminen, ympäristövaikutukset ja kiertotalous.

Tietosisältöjen ohella tarina tarjoaa samaistuttavasti käsiteltynä asiaa rahaan liittyvistä tunteista.

Teknologiaan ja kasvuyrityksiin erikoistuneena taloustoimittajana olen luonnollisesti ollut nyt kiinnostunut tekoälyn kehityksestä ja sen mahdollisuuksista työkaluna. Kerron kokeiluistani Suomen Kuvalehdessä Karo Hämäläisen Kirjailijan päiväkirja -blogissa: Tekoäly kirjoitti K-pop-lyriikat Elina Lappalaisen lastenkirjaan – ”Kyse on tärkeästä työkalusta”

Kerron lisää kun julkaisu lähestyy, palataan pian!

Comments are closed.