Lastenromaanissa lapsilla pitää olla oma salainen paikka, ja siksi tornihuone on yksi tämän tarkkaan konseptoidun kirjasarjan ainesosista. Näin Tornihuoneen salaseura: Rahan jäljillä syntyi.
Miten kertoa lapsille taloustaidoista kiinnostavasti? Miten saada alakoululainen ymmärtämään inflaatio tai korot?
Olen kirjoittanut jo aiemmin kolme kuvitettua ja tarinallista lastentietokirjaa, joten haaste ei tuntunut mahdottomalta. Mutta nyt lähdimme rakentamaan aiemmista kirjoistani uuteen suuntaan kehittyvää konseptia.
Tornihuoneen salaseura: Rahan jäljillä on askel lastenromaanin suuntaan. Kohderyhmä ovat 7-12 -vuotiaat, eivätkä he juuri enää kiinnostu lasten kuvakirjan mallisista teoksista. Kirjan fyysinen koko siis pieneni. Tekstiä on hieman enemmän, ja tarinan rooli kasvaa.
En halunnut vain antaa tietoa taloudesta. Sen sijaan tärkeää oli tuoda tarinassa esiin rahaan liittyvät tunteet ja asenteet, eriarvoisuus, unelmat ja epäonnistumisetkin. Tarinan täytyy kolahtaa nykynuoreen ja käsitellä heidän arjessaan olevia talouden ilmiöitä. Samalla halusin, että kirjassa on positiivinen asenne tulevaisuuteen ja työelämään, yrittäjyyteen ja sijoittamiseen. Tärkeintä ei ole se, osaako määritellä termin inflaatio. Vaan syntyykö lapselle kuva itsestään pystyvänä toimijana, joka voi ottaa itse asioista selvää ja ryhtyä toimeen.
Samalla olin kirjoittajana uuden äärellä. Olen työkseni taloustoimittaja, mutta olen opiskellut luovaa kirjoittamista aikoinaan lukuisilla kirjoittajakursseilla mm. Oriveden opistossa ja Jyväskylän yliopistossa sivuaineenakin. Siitä on kuitenkin aikaa.
Neljä konseptin ainesta
Päätimme kustantamon kanssa heti, että tästä tulisi kolmeosainen kirjasarja. Sen hahmot ja maailma pitäisi konseptoida ja suunnitella perusteellisesti niin, että se kantaa koko sarjan. Ja vetoaa lapsilukijoihin. Siksi mukana on harkittuja elementtejä, kuten:
- Tarkkaan mietitty neljän lapsen joukko tuo mukanaan universaalin ystävyyden, joka yhdistää lastenkirjallisuutta Viisikoista My Little Ponyihin ja Lego Friendseihin
- Ratkaistava tehtävä ja draamaa, joka luo jännitettä. Tornihuoneen salaseura -nimi yhdistää teoksen lasten seikkailukirjoihin.
- Raikas ja moderni visuaalisuus, värikäs maailma. Konseptoinnissa valitsin Power Point -slaideille tyylillisiksi esikuviksi esimerkiksi Riina ja Sami Kaarlan Pet Agentsit, Anni Nykäsen kuvittamat Rosmariini -sarjakuvaromaanit sekä ne Lego Friendsit ja My Little Ponyt.
- Monia kiinnostavia lastenkirjoja yhdistää lasten oma paikka, jokin salainen kerhohuone. Peppi Pitkätossulla on oma Huvikumpunsa ja toisissa kirjoissa lapsijoukolla on puumaja. Meidän sarjassamme on Helsingissä sijaitseva kauniin jugend-talon tornihuone.
Fiktion elementeistä huolimatta teos on faktaa
Tästä luovan kirjoittamisen kehyksestä huolimatta kyse on tietokirjasta, joten teoksessa on paljon sekä tarinaan upotettua faktaa, mutta myös tietolaatikoita.
Teoksessa lapset vierailevat esimerkiksi Suomen Pankin Rahamuseossa, joka on todellinen paikka Helsingissä. Sitä varten olen käynyt museossa useamman kerran ja ottanut siellä kuvia ja videoita muistiinpanoiksi. Kävin museossa myös omien lasteni kanssa jotta näin, mikä heitä siellä kiinnostaa.
Myös tornihuone on todellinen paikka, Helsingissä sijaitseva kaunis talo jonka tornihuoneeseen eräs ystäväni päästi minut tutustumaan. Vanhan puun tuoksu, valonsäteissä leijailevat pölyhiukkaset ja pehmeä valo olivat mielikuvitusta kutkuttava miljöö!
Vaikka tarinan hahmot ovat fiktiivisiä, moni niistä on saanut ainakin osittain inspiraatiota oikeista ihmisistä. Osa aikuislukijoista voi tunnistaa heistä joitakin.
Asiantuntijahaastateltavina ovat toimineet muun muassa Suomen Pankin talousosaamisen neuvonantaja Anu Raijas sekä Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -järjestön ja Yrityskylän asiantuntijat. Taloustoimittajana suurin osa kirjan faktatiedosta on itselleni jo tuttua, mutta käsitteiden määrittelemisessä hain tukea esimerkiksi pankkien tai viranomaistahojen verkkosivuilta.
Kirjassa on esimerkiksi aukeama, jossa kerrotaan lapsihahmojen vanhempien ammateista ja perheiden taloustilanteista. Ammattien palkkatiedot ovat kunkin alan liittojen julkaisemista tilastoista. Työttömyystukea, asumistukea ja muita sosiaalietuuksia saavan vanhemman kuukausitulojen laskennassa auttoi puolestaan Kelan asiantuntija.
Sain myös apua useiden lukujen asiasisältöjen ja uskottavuuden tarkistamisessa eri tahoilta. Esimerkiksi kun lapsihahmo käy äitinsä kanssa kirjassa avaamassa itselleen tilin pankin konttorissa, kirjan on lukenut pankin asiantuntija, joka pystyi arvioimaan menisikö asiakaspalvelutilanne todella niin. Kiitos kaikille mukana olleille avusta!
Yökirjoittaminen ei ole terveellistä
Tämä on teos jonka idean sain jo 2019 edellisen lastentietokirjani ilmestymisen jälkeen. Sovimme tästä jo silloin kustantamon kanssa ja sain kirjoittamiseen apurahankin. Välissä tuli kuitenkin muun muassa koronapandemia, työpaikan vaihtaminen, muutto ja iso remontti sekä muita ruuhkavuosien käänteitä. Voimat ja aika eivät riittäneet samaan aikaan kaikkeen. Niinpä tämä projekti piti laittaa hetkeksi jäihin. Kiitos kustantajalleni Saara Tiuraniemelle, kun uskoit hankkeeseen myös silloin ja olit kärsivällinen!
Lopulta hanke sai kunnolla vauhtia vasta marraskuussa 2022 kun työpariksi löydettiin kuvittajaksi Mitja Mikael Malin. Kun työparin kanssa saadaan sopimukset allekirjoitettua ja kustantamon kanssa hankkeelle deadline, asiat tuntuvat vasta todellisilta. Joten ikuisuusprojekti saatiin itse asiassa kasaan lopulta varsin vauhdikkaasti.
Päivätyön ja lapsiperhearjen ohella tietokirjojen kirjoittaminen ei ole aina helppoa tai terveellistä. Ei se ollut nytkään. Öisin kirjoittaminen ei ole aina ihan viisasta. Teen tätä kuitenkin siksi, että näillä kirjoilla on yhteiskunnallinen merkitys.
Jos mahdollisimman moni lapsi tarttuu kirjaan, se on ollut sen arvoista.