Tubettajasiskokset Elina ja Sofia arvioivat kirjaa: ”Tykkäsin kirjasta tosi paljon. Tarina oli tosi hyvä ja ajankohtainen”

Kirjat syntyvät tiimityönä. Kirjailija Elina Lappalainen, kustannustoimittaja Mirkka Hynninen ja kuvittaja Mitja Mikael Malin.

Taloustaitoja käsittelevä lastentietokirja Tornihuoneen salaseura: Rahan jäljillä on saanut julkkarinsa ja kirja sai hienon keskustelutilaisuuden Suomen Pankin Rahamuseolla!

Miten puhua lapsille rahasta ja talouden kysymyksistä lapsille? Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen veti keskustelua, johon osallistuivat kirjailija ja toimittaja Elina Lappalainen, sijoittaja ja kirjoittaja Merja Mähkä ja VM:n strategia- ja tutkimusjohtaja Olli Kärkkäinen.

Tallenne on Suomen Pankin Youtube-kanavalla ja sen voi katsoa myös tästä.

Tubettajat näyttävät esimerkkiä, että arvosi ei riipu merkkivaatteista

Oli erityisen hienoa, että saimme mukaan keskusteluun lasten ja nuorten oman äänen, kun mukana olivat tubettajasiskokset Elina ja Sofia!

He tavoittavat YouTube-kanavallaan yli 140 000 tilaajaa. He ovat myös kirjoittaneet useita kirjoja, tuoreimpana Back to school -inspiraatiokirjan (Tammi 2023). He ovat myös itse yrittäjiä – ja kahden yrittäjän lapsia.

Mitä Elina ja Sofia pitivät kirjasta?

Sofia: ”Tykkäsin kirjasta tosi paljon. Kirja oli tosi kiva lukea, tarina oli tosi hyvä ja ajankohtainen.”

Elina: ”Siinä oli tosi kivaa, kun se Haku joutui pulaan, ystävät auttoivat. Mieleenpainuvin kohta oli se, kun Haku paljasti äidilleen olevansa ongelmissa. Ja se anteeksipyyntö oli kaunis. Lopussa oli kiva kun äiti sai työpaikan!”

Tässä kirjassa yksi lapsista, Haku, haaveilee tonnin puhelimesta ja hankkii sen tosi kyseenalaisin keinoin. Kalliit puhelimet tai merkkilenkkarit ovat osalle nuorista tärkeitä ja joillekin tapa hakea ryhmässä arvostusta. Somessa vaikuttajien esimerkki on myös tässä keskeistä. Mitä te ajattelette nuorten paineista hankkia kalliita merkkijuttuja?

Sofia: ”Monilla nuorilla voi olla aika iso paine siihen, onko tarpeeksi hieno puhelin. Pitää saada joku merkkivaate tai monen sadan euron kengät, jos sellaiset on nähnyt kavereilla, TikTokissa tai somessa. Tulee tunne, että munkin pitää saada kun muuten en sovi joukkoon. Mutta sillä ei ole väliä mitä on päällä. Sun arvo ei riipu siitä, onko jotain merkkivaatteita.”

Rahaan liittyy myös tosi paljon eriarvoisuutta ja tunteita: kateutta, unelmia, pettymyksiä. Toisilla perheillä on tosi tiukkaa, toisten lapset saa uusia asioita helpommin ja ei ole huolta rahasta. Miten te yritätte ottaa sen tubettajina huomioon, kun teillä on erilaisia katsojia? 

Elina: ”On tosi harmi, jos jollain ei ole rahaa ruokaan ja harrastuksiin. Me yritetään tosi tarkkaan miettiä, mitä laitetaan someen ja haluamme tuottaa positiivista sisältöä josta tulee hyvä fiilis. Meille laitetaan viestejä, että meidän sisällöt on piristäneet päivää, mutta jotkut kertoo harmeistaan. Yritämme auttaa parhaamme mukaan, mutta jos ei osata neuvoa, ohjataan johonkin chattiin puhumaan ammattilaisten aikuisten kanssa.”

Taloustaidot ja Tornihuoneen salaseura: Rahan jäljillä olivat esillä mediassa

Julkaisuviikollaan teos pääsi esille eri medioissa, kuten Ylen ja MTV3:n aamutelevisiossa, Taloussanomissa ja Savon Sanomissa.

Ylen Aamu -ohjelman keskustelun voit katsoa Yle Areenassa.

MTV3:n videon voit katsoa tästä verkkojutusta: ”Nykyajan lapsille setelit ovat ihan kummallinen asia” – miten puhua lapselle rahasta?

Lue Taloussanomien juttu täältä: ”Muistakaa sijoittaa lapsilisänne” -keskustelu ärsyttää tietokirjailija Elina Lappalaista

Savon Sanomien juttu löytyy täältä (maksumuuri): Osamaksulla ostettu kännykkä uhkaa perheen taloutta kuopiolaislähtöisen kirjailijan uudessa lastentietokirjassa

Ruutukaappaus Ylen Aamu -ohjelmasta 3.10.2023.

Comments are closed.